SCD dieta

SCD - Speciální sacharidová dieta

Ne každý zná pojem SCD či speciální sacharidová dieta, proto jsme se rozhodli napsat o této problematice několik řádků. V dnešní době si pojem „dieta“ spojujeme často s tím, že co je zdravé, není dobré.

 

Proč je to tedy nazvané pojmem „dieta“?


SCD je zkratka „Special Carbohydrate Diet“, česky „speciální sacharidová dieta“. Podíváme-li se do slovníku, zjistíme, že slovo Dieta (z řeckého diaita, Δίαιτα – strava) znamená řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Slovo dieta se může používat v několika rozdílných významech: nemocniční (oficiální) diety, redukční diety na hubnutí, diety za účelem udržení nějakého zdravotního stavu, diety za účelem změny zdravotního stavu, diety jako dlouhodobého stravovacího systému (podepřený nějakým názorem nebo filozofií) atd.
A Speciální sacharidová dieta je potom dieta, při které se ze stravy vylučují určité druhy sacharidů. Které to jsou? Asi víte, že existuje mnoho druhů sacharidů, obvykle dělených podle délky chemického řetězce. Jednoduše – ty krátké sacharidové řetězce jsou monosacharidy, obsažené např. v ovoci, zelenině a suchých plodech…, jsou velmi dobře stravitelné a obtíže nezpůsobují. Jsou však složité sacharidy jako disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy apod., které se nacházejí v potravinách v cukru, mléce (laktóza), obilninách, škrobech atd. a právě na to, aby je tělo strávilo, se musí vynaložit určitá energii, enzymy a další procesy, aby se z tyto dlouhé řetězce rozštěpily na cukry jednoduché, stravitelné. A zde je právě problém. Ne vše naše tělo dokáže zpracovat a tak se ve střevech hromadí nestrávené zbytky potravin, které jsou skvělou živnou půdou pro různé druhy bakterií – nejen pro ty tělu prospěšné, ale i pro ty nebezpečné, tvořící toxiny. Tímto způsobem pak vznikají záněty a nemoci z nich.
Crohnova nemoc a zánětlivá onemocnění
Takovéto záněty známe hlavně pod názvem Crohnova nemoc, což je chronické zánětlivé onemocnění střeva. Tyto záněty nezůstávají však jen ve střevech, ale mají tendenci pronikat do krve a tím do celého těla, proto je nemoc tolik závažná.
Léčba není jednoduchá a v podstatě nestačí jen nějaká pilulka. Je to běh na dlouhou trať. Navíc každý člověk je originál a na každého zabírá něco jiného. Co se však osvědčilo a v čem jsou všichni zajedno, je to, že úprava jídelníčku je základ. Proto byla vyvinuta i tato tzv. SCD dieta, která pomáhá zlepšit zdravotní stav takto nemocných lidí. Avšak není určena primárně jen nemocným!

 

Jaký přínos má SCD dieta pro „zdravé“?


Někdo by si mohl pomyslet, že se ho SCD tedy netýká a nemusí číst dál. Omyl! Nejen čistota je půl zdraví, ale také PREVENCE! Je obecně známo, že stravování má velký vliv na naše zdraví. Byli jsme odmala zvyklí jíst téměř bez omezení rafinované cukry, výrobky z bílé mouky apod. Dnes už se ale výživové zvyklosti lidí zlepšují. Více se dbá na větší podíl přirozené stravy a lidé se o to, co jí, více a více zajímají. Začínáme si pomalu zvykat na to, že musíme do obchodu brát lupu (nebo alespoň brýle), abychom si mohli přečíst veškeré údaje na výrobku. Nechceme v jídel náhražky, zvýrazňovače chutí, chemii…. Proto v našich výrobcích nic takového nenajdete!
Shrnuto: Návrat k přirozenější stravě je nejlepší metodou jak předcházet různým tzv. civilizačním nemocem.

Záznamy nebyly nalezeny...